Google Picassa


Google Picasa 3
Όλοι γνωρίζουμε την Google για την πανίσχυρη μηχανή αναζήτησής της. Τα πάντα δραστήρια εργαστήριά της έκαναν πάλι το θάυμα τους και δημιούργησαν ένα πανίσχυρο πρόγραμμα διαχείρισης και επεξεργασίας των χιλιάδων φωτογραφιών και εικόνων που αποκτήσαμε με την νέα μας ψηφιακή μηχανή. Το όνομα αυτού: Picasa. Απλούστατο στην εγκατάσταση με πολλές ευκολίες και δυνατότητες το Picasa έρχεται να γίνει το δεξί χέρι κάθε οικιακού φωτογράφου. Και φυσικά όλα τα παραπάνω προσφέρονται δωρεάν!
Το πρώτο βήμα για την απόκτηση του Picasa είναι η επίσκεψη στον δικτυακό τόπο της Google (http://picasa.google.com/) . Η τελευταία έκδοση είναι η τρίτη, η οποία εμφανίζεται πιο σταθερή απο τις προηγούμενες και φυσικά πλήρως εξελληνισμένη. Το interface του προγράμματος είναι πολύ φρέσκο και καθόλου κουραστικό, αφού όλες οι λειτουργίες του προγράμματος βρίσκονται εκεί που τις θέλεις.
Εγκατάσταση
Το πρώτο παράθυρο μετά την εγκατάσταση είναι ένας οδηγός ο οποίος σκοπό έχει να εισάγει φωτογραφίες και εικόνες στο πρόγραμμα. Υπάρχει η δυνατότητα να σαρωθεί ολόκληρος ο υπολογιστής ή να γίνει επιλεκτική ανίχνευση φωτογραφιών στους φακέλους «Τα εγγραφά μου», «Οι εικόνες μου» και η Επιφάνεια Εργασίας. Το πρόγραμμα δεν αντιγράφει ή αλλάζει τους φακέλους που είναι αποθηκευμένα τα αρχεία και μπορούν να οριστούν μόνο συγκεκριμένες διαδρομές φακέλων για ανίχνευση αρχείων εικόνων. Το Picasa υποστηρίζει αρχεία  JPG, TIF, TIFF, BMP, GIF, PNG,TGA καθώς και RAW μορφές.
Αφού ανιχνευθούν οι φωτογραφίες του υπολογιστή εμφανίζεται το βασικό περιβάλλον του Picasa το οποίο διαιρεί την οθόνη σε τρια βασικά μέρη. Στο κέντρο παρουσιάζονται σε προβολή μικρογραφιών οι επιλεγμένες φωτογραφίες, στο αριστερό μέρος εμφανίζονται όλοι οι φάκελοι και τα λευκώματα ενώ στο κάτω μέρος της οθόνης υπάρχουν διάφορα χρήσιμα εργαλεία όπως η εκτύπωση και η αποστολή φωτογραφιών με mail.
Οργάνωση Φωτογραφιών
Ας ξεκινήσουμε όμως με τον τρόπο οργάνωσης των φωτογραφιών. Κατ’ αρχάς υπάρχει η προβολή φακέλων. Κάθε φάκελος του Picasa αντιστοιχεί στον πραγματικό φάκελο στον υπολογιστή. Οποιαδήποτε αλλαγή στα περιεχόμενα του φακέλου (π.χ. διαγραφή, εισαγωγή εικόνων) εμφανίζεται αυτόματα και στον αντίστοιχο φάκελο του Picasa. Εναλλακτικά των φακέλων το Picasa δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να δημιουργήσουν τα δικά τους λευκώματα με επιλεγμένες φωτογραφίες. Αυτά τα λευκώματα υπάρχουν μόνο για το Picasa και δεν αντιστοιχούν σε συγκεκριμένους φακέλους στον υπολογιστή. Για παράδειγμα θα μπορούσε κάποιος να φτιάξει ένα λευκώμα με τίτλο «Διακοπές, για την μαμα!» με προσεκτική επιλογή φωτογραφιών των διακοπών του περσινού καλοκαιριού. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αν διαγραφεί κάποια φωτογραφία απο κάποιο λευκώμα τότε αυτή δεν διαγράφεται απο τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή αλλά μόνο απο το συγκεκριμένο λεύκωμα.
Εισαγωγή Φωτογραφιών
Επειδή δεν βρίσκονται όλες οι φωτογραφίες στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής φωτογραφιών. Πατώντας το κουμπί «Εισαγωγή» ανοίγει ένα νέο παράθυρο (σε μορφή tab) το οποίο μας δίνει την δυνατότητα να εισάγουμε φωτογραφίες απο μια πληθώρα συσκευών όπως:  ψηφιακές μηχανές, cd, κάρτες μνήμης, σαρωτές, web cameras και οποιοδήποτε άλλο είδος ψηφιακής απεικόνισης μπορείτε να φανταστείτε. Για παράδειγμα αν θέλουμε να εισάγουμε στο Picasa φωτογραφίες απο την ψηφιακή μηχανή θα πρέπει αρχικά να συνδέσουμε την ψηφιακή κάμερα με τον υπολογιστή. Μετά θα πρέπει να επιλέξουμε την συσκευή απο την οποία θα γίνει η εισαγωγή των φωτογραφιών (στην περίπτωση αυτή την ψηφιακή μας κάμερα, η οποία θα έχει εντοπιστεί αυτόματα) και απο εκεί έχουμε την επιλογή είτε να εισάγουμε όλες τις φωτογραφίες είτε να διαλέξουμε κάποιες συγκεκριμένες. Το Picasa για την δική μας διευκόλυνση αρχειοθετεί τις φωτογραφίες της κάμερας με χρονολογική σειρά.
Επεξεργασία Φωτογραφιών
Αφού εισάγουμε και οργανώσουμε τις φωτογραφίες μπορούμε να τις επεξεργαστούμε, να ρυθμίσουμε τον φωτισμό αλλά και να προσθέσουμε κάποιο απο τα έτοιμα εφέ χρησιμοποιώντας τα εύχρηστα εργαλεία του Picasa. Για οποιοδήποτε είδους επεξεργασίας θα πρέπει αρχικά να επιλέξουμε με διπλό κλίκ την φωτογραφία που θέλουμε να αλλάξουμε. Με το διπλό κλίκ η φωτογραφία μπαίνει σε κατάσταση επεξεργασίας. Μην φοβηθείται! Οποιαδήποτε αλλαγή κάνετε στο πρωτότυπο όσο βρίσκεστε στην κατάσταση επεξεργασίας δεν σώζεται στον σκληρό δίσκο μέχρι να αποφασίσετε εσείς να την σώσετε.
Όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την επεξεργασία των φωτογραφιών βρίσκονται στο αριστερό μέρος του Picasa. Χωρίζονται σε τρείς ομάδες, τις «Βασικές Διορθώσεις», την «Λεπτομερή Ρύθμιση» καθώς και τα «Εφέ».
Ξεκινώντας απο τις βασικές διορθώσεις έχουμε την δυνατότητα να:
-          περικόψουμε ένα κομμάτι της φωτογραφίας που μας ενδιαφέρει
-          κάνουμε ευθυγράμμιση σε φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί στραβά
-          να κάνουμε αυτόματη διόρθωση του πολυ ενοχλητικού φαινομένου των κόκκινων ματιών
-          να κάνουμε αυτόματη διόρθωση αντίθεση και χρώματος
-          να προσθέσουμε κάπιο κείμενο μέσα στην φωτογραφία
-          να γεμίσουμε με φως κάποια σκοτεινή εικόνα
-          να χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο ρετουσαρίσματος παλαιών ή χαλασμένων φωτογραφιών
Το μενού της «Λεπτομερής Ρύθμισης» περιέχει επιλογές για χρήστες που θέλουν να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στις φωτογραφίες τους. Έτσι το πρόγραμμα δίνει την δυνατότητα να ελέγχθεί το φώς, οι σκιές καθώς και η θερμοκρασία χρώματος.
Τέλος, το μενού των εφέ προσφέρει 12 έτοιμα εφέ τα οποία περιλμβάνουν την μετατροπή των φωτογραφιών σε ασπρόμαυρες, σέπια, κόκκου φίλμ, απαλής εστίασης, ζεστού χρώματος κ.α.  
Δυνατότητες Internet
Οπως είναι φυσικό μια εφαρμογή της Google δεν είναι δυνατόν να μην εκμεταλλεύεται το Διαδίκτυο. Πρώτα πρώτα δίνεται η δυνατότητα μεταφόρτωσης των φωτογραφιών σε λογαριασμό στο Internet, έτσι ώστε να σας συντροφεύουν οι φωτογραφίες παντού. Ο χώρος που δίνεται είναι 1GB. Επίσης μπορείτε να επιλέξετε με ποιους και αν θέλετε να μοιράζεστε κάποιες φωτογραφίες με φίλους και γνωστούς σας. Επίσης το Picasa συνεργάζεται με το Google Earth και μπορείτε να εισάγετε εικόνες στην υδρόγειο μέσω του εργαλείου Geo-Tag. Τέλος, μπορείτε να στείλετε όποια εικόνα θέλετε με mail ή να ανεβάσετε κάποια φωτογραφία στον προσωπικό blog σας στο Blogger.com.
Υπόλοιπες δυνατότητες 
Πέρα απο όλα τα παραπάνω προσφέρονται πολλές ακόμα λειτουργίες που θα σας κάνουν την ζωή πιο εύκολη. Έτσι μπορείτε να:
-          Κάνετε Μαζική Επεξεργασία πολλών φωτογραφιών.
-          Εκτύπωση σε όλα τα είδη και μεγέθη φωτογραφικού χαρτιού.
-          Δημιουργία αντίγραφων ασφαλείας.
-          Δημιουργία και επεξεργασία ταινιών μικρού μήκους. Μπορείτε να προσθέσετε φωτογραφίες, βίντεο και μουσική για να δημιουργήσετε και να επεξεργαστείτε τα δικά σας βίντεο. Επίσης μπορείτε να επεξεργαστείτε ακόμα και ταινίες που έχετε στον υπολογιστή σας (υποστηρίζεται  divx) και να πάρετε απο αυτές screenshots για να τα χρησιμοποιήσετε σε δικές σας δημιουργίες.
-          Μιά άλλη χρήσιμη πολλή δυνατότητα είναι η δημιουργία λεζάντας στο κάτω μέρος της κάθε φωτογραφίας.
-          Μπορείτε να δημιουργήσετε 6 διαφορετικού τύπου κολάζ.
Με όλες τις παραπάνω δυνατότητες καθώς και την συνεχή προσθήκη δυνατοτήτων απο τα εργαστήρια της Google το Picasa μπορεί να χαρακτηριστεί ένας χρήσιμος βοηθός για κάθε ερασιτέχνη φωτογράφο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις